Cartuning heeft betrekking op de prestaties en de looks van de auto

De nieuwste trends en weetjes over auto’s

Cartuning heeft betrekking op de prestaties en de looks van de auto

Het aanpassen van auto’s gebeurt als sinds dat de auto bestaat en is door de jaren heen tot een echte hobby uitgegroeid. Het aanpassen van de auto met als doel om de auto er beter, stoerder of sneller uit te laten en zien en beter te laten presteren wordt ook wel cartuning genoemd. Cartuning is een woord dat ook wel in combinatie met het woord carstyling gebruikt wordt, maar eigenlijk is er onderscheid te maken tussen deze twee begrippen. 

Cartuning richt zich namelijk vooral op het aanpassen en afstellen van de motorische prestaties, zoals het verbeteren van de acceleratie en de topsnelheid van de auto, terwijl carstyling vooral betrekking heeft op de looks van de auto, zoals het verlagen van de bumpers of het aanpassen van het interieur.

Elke auto kan getuned worden

In principe is het mogelijk om vrijwel elke auto te tunen en sommige mensen maken er dan ook een sport van om een auto te tunen die het minst voor de hand ligt. Over het algemeen zijn er wel een aantal modellen te onderscheiden die zeer populair zijn onder de hobbyisten. 

Onder deze populairder modellen voor het tunen vallen onder andere de Subaru Impreza en de Volkswagen Golf. Een getunede auto ziet er vaak erg stoer en vooral ook snel uit en is vaak aanzienlijk sneller dan het originele model van het merk en ook het geluid dat de auto produceert is vaak een stuk luider. Op het gebied van de uitstraling zijn getunede auto’s vaak uitgerust met chroom afwerkingen, spoilers en getinte ramen. Of denk aan een Remus uitlaat of Wagner Intercooler.

Cartuning is laagdrempelig

Het precieze aantal hobbyisten in Nederland dat zich bezighoudt met het tunen van auto’s is niet bekend, maar dat deze hobby van steeds meer mensen interesse krijgt staat buiten kijf. Er zijn een aantal zaken die zeer zeker hebben bijgedragen aan de toegenomen interesse in deze hobby. 

Allereerst heeft de filmreeks met Paul Walker, The fast and the furious ontzettend veel betekend voor de tuning industrie en ook het internet heeft hier een zeer grote bijdrage aangeleverd. Er zijn online tal van forums te vinden, waarop liefhebbers foto’s en filmpjes met elkaar delen van hun hobby. Daarnaast zijn er ook steeds meer webshops te vinden gericht op carstyling en -tuning, wat het tunen van auto’s ook een stuk laagdrempeliger heeft gemaakt.